8 предимства на вакуумно-тръбните соларни колектори в сравнение с плоските

1. Цилиндричната форма на вакуумно-тръбния колектор му позволява да получава слънчева енергия през целия ден. Плоските колектори реализират максимална мощност за кратък период от време, когато слънцето е перпендикулярно на тяхната повърхност, през останалото време са с много ниска производителност.

2. Въздухът е изтеглен от тръбите, за да се формира вакуум. Вакуумът е най-добрия изолатор, това помага на колектора като спира загубите на топлина от конвекция и топлопроводимост вътре в тръбата. Атмосферните условия – вятър, ниски температури, атмосферно налягане оказват минимално влияние на вакуумно-тръбните колектори. Плоските колектори нямат никаква изолация, което ги прави неизползваеми при по-ниски температури и лоши атмосферни условия.

3. Температурите под нулата не са проблем за вакуумно тръбните колектори, които могат безпроблемно да се използват без да замръзнат. При плоските колектори системата не е пригодена за работа в режим на минусови температури, и е нужно използването на скъпи антифризни флуиди.

4. Вакуумно-тръбните слънчеви колектори “следят” слънцето през целия ден и е възможна абсорбацията на слънчева радиация дори при облачно и дъждовно време. Това означава, че те могат да загряват вода през цялата година.

5. Въпреки че вакуумните тръби на соларните системи са изработени от здраво боросиликатно стъкло, е възможно някое от тях да се счупи. Когато това се случи подмяната става бързо и не се налага да бъде подменяна цялата система. Повреда от такъв тип би унищожила целия плосък панел и той ще трябва да се подмени с нов.

6. Предимства на вакуумно-тръбните соларни системи позволяват използване на по-малка система за затопляне на определено количество вода. Същото количество вода би било затоплено с 25% до 40% по-голяма система с плосък панел.

7. Поради цилиндричната си форма вакуумно-тръбните соларни колектори не задържат прах и се чистят значително по-лесно от плоските панели, които са практически неизползваеми при натрупване дори на тънък слой прах.

8. Още едно предимство на цилиндричната форма на вакуумно-тръбните слънчеви колектори е, че ъгълът, под който могат да се поставят варира и инсталирането им е доста по-лесно в сравнение с плоските панели.