Комбинираните котли са оптимално решение за отопление на големи площи

Има много видове уреди за отопление на пазара днес, които могат да направят дома Ви енергийно ефективен и да Ви помогнат да спестите пари от сметките за гориво. Модерните комбинирани котли са с 90% по-ефективни, тъй като дизайнът им включва система за оползотворяване на топлината, която извлича топлина от димните отпадъчни газове и използва повторно тази енергия за допълване на отоплението на централната отоплителна система.

Предимството на комбинираните котли е, че използват различни източници на гориво – от въглищата, през дърва до пелет и чипс. Разбира се ефективността на отопление при различните видове източници варира, но си осигурявате независимост от доставчици, пазарните цени и друг вид несигурност на пазара. Например ако имате по-изгоден начин за снабдяване с дърва и въглища можете да използвате именно тях за отопление, вместо да разчитате само на пелети. От друга страна Пелетите са много по-ефикасен начин за поддръжка на топлина в дома, като калоричността им може да достигне до 50% повече от тази на другите твърди източници на гориво, затова в най-студените дни можете да ползвате и пелети за постигане на желаната топлина във Вашия дом. При всички положения комбинираните котли имат широко приложение.

Комбинираните котли от ново поколение могат да осигурят значителни предимства пред по-стария конвенционален котел, например по-малко вероятно е да се налагат ремонти както и с подобрена надеждност. Те също се нуждаят от по-малко поддръжка в сравнение с по-старите модели и използват по-малко гориво. Резервни части за стари модели се намират все по-трудно.