Пелетните камини са най-модерното средство за отопление

Пелетните камини съчетават опазване на околната среда и изключително високия процент на полезно действие, достигащ до 95%. Тези камини са много по-ефективни от традиционните печки и камини на дърва. Осигуряват уют в дома Ви, като същевременно са с по-голяма сигурност при експлоатация, благодарение на многобройни системи и датчици за сигурност. Намирането на качествени пелети е много по-лесно отколкото да намерите хубави дърва за горене, а също така пелетите са доста по-удобни за съхранение от дървата, поради своята компактност.

Сред многото предимства  на пелетните камини  са ниското потребление на енергия – около 100W. Цената на пелетите е напълно приемлива за голяма част от българските домакинства и обикновено достига около 280лв/тон, като трябва да споменем, че тази цена е в зависимост от качеството на пелетите. Тъй като пелетните камини и котли притежават висок коефицент на полезно действие, то консумацията на енергия е в пъти по-малка от традиционните отоплителни методи.

В зависимост от мощността си камините на пелети могат да отоплят помещения до 160кв.м. Първоначалната инвестиция в печка на пелети е по-висока, в сравнение със закупуването на друг уред на твърдо гориво. За сметка на това те осигуряват по-добро затопляне, както и несравнимото усещане за комфорт – наличието на пламък винаги придава чувство за уют и сигурност в дома. Транспортирането и съхраняването на печката на пелети е по-удобно в сравнение с някои други варианти, а това е фактор, който също не бива да се пренебрегва при взимането на решение. А вие бихте ли заложили на печка или котел на пелети за отопление на своята къща или вила?